kolmapäev, 6. veebruar 2013

Kadunud Monika otsingud jätkuvad!


2009. aasta suvel Saaremaal kaduma läinud Aste naine Monika Paju otsimist on laiendatud Facebooki avarustele. Väärtusliku info eest on välja pandud 10 000 eurot.

Kolm ja pool aastat pole kadumisse selgust toonud, olgugi et õhus oli niidiotsi tema viimastest tegemistest. Ka nähti 27-aastast naist (ilmselt) viis päeva pärast tema kadunuks kuulutamist – 23. juunil Leisis.

Sihtasutus Kadunud, kes Monikat igati leida püüab, ei oma tegelikult uut infot, uusi vihjeid. Uus on lihtsalt see, et Facebooki kaudu püütakse nüüd otsinguid laiendada, anda sellele suuremat mõõdet.

SA Kadunud juht Aare Rüütel rääkis eile: “Mingit kampaaniat pole praegu, otsime kogu aeg. Palve info edastamiseks kadunute kohta on üleval kogu aeg ja kui kellelgi on infot, siis seda me ka politseiga jagame, aga politseist me uut infot saanud pole. Me ei teosta paralleelselt politseiga jälitustoiminguid. Sihtasutus pole riigiasutus ja ta ei saa seda teha või endale rahaliselt lubada.“

Tunnistajad ei vasta üleskutsele

SA Kadunud palub üleskutses ühendust võtta kahel tunnistajal Tartumaalt, kelle suvekodud asuvad Leisi rannas ja kes võisid Monika Paju vahetult enne kadumist näha (SA kodulehelt).

“Me ei tea, kes nad on ja meiega nad pole ühendust võtnud,“ ütles Rüütel. “Võimalik, et nad pole üleskutset näinud või ei pea vajalikuks oma aega kulutada. Politsei on nendega rääkinud. Politsei meile nende andmeid ei jaga. Tõenäoliselt võib olla kaks tunnistajat ja tahaks teada, mida nad nägid, et võrrelda infot.“

Võimalik, et nad käivad oma suvekodus vaid suviti ja selleks, et nendega rääkida, tuleks vestelda Leisi rahvaga, märkis Rüütel. “Küllap nad teaksid, kes seal nende kandis elavad. See oleks väljasõit, mis võtaks ühe päeva. Infovõrdlus võiks võimaldada edasi minna kadunu otsimisega. Siiani on teada, et nad olla näinud sarnast naisterahvast Leisi rannas ja oleks huvitav teada, kas ta siis lamas seal kivil, võttis päikest või luges võõrkeelset raamatut. Meie teada ta rääkis saksa keelt.“

Politsei abi on nullilähedane

Sihtasutus ostab toimingute tegemise, ekspertiiside, võimalike tunnistajate küsitlemise ja kohtade vaatluse sisse firmalt OÜ Find Me. “SA on heategevuslik organisatsioon ja osaühing toimib rahalistel põhimõtetel selleks, et me saaksime kasulikud olla ja head teha.

Kui omaksed tahavad, et me teeme mingeid jälituslikke toiminguid, siis sellist abi osutab neile raha eest osaühing,“ jätkas Rüütel. “Seniste toimingute eest, mida sihtasutus on teinud, loomulikult me omastele arveid ei esita.“

Sellest, kui edukad on SA senised kadunud isikute otsingud olnud, rääkis Rüütel: “Siiani oleme ekspertiise teinud ja ise need kinni maksnud. Politseil mingi jälitusmenetlus käib, aga see kuulutatakse praktiliselt riigisaladuseks ja sealt midagi teada saada on sisuliselt nullvariant.“

Sihtasutuses töötab iga päev neli isikut, kellest üks sisestab infot. Neile lisaks veel operatiivsed vabatahtlikud, kes teostavad tavaliselt sündmuskohal otsinguid.

Ei välistaks ühtegi võimalust

Monika Paju juhtumi kohta (tal oli kaasas mobiiltelefon, teda nägid väidetavalt tunnistajad rannas päikest võtmas ja lugemas; see ei viita inimesele, kes kavatseks enesetappu sooritada) ütleb Rüütel:
“Nende juhtumite puhul, kui me oleme otsinud kadunud isikut ja nad on lõpuks välja ilmunud, ei oska me midagi loogiliselt arvata. Seal puudub tavamõistes loogika. Monika Paju juhtumi puhul ei välistaks ühtegi võimalust.“

Enne kadumist oli Monikal teadupärast olnud siiski tegemist hingeliste üleelamistega, st purunenud armusuhe. Tööl Monika viimasel ajal ei käinud, sest üritas täiskasvanute gümnaasiumis lõpetada 12. klassi.

***
Facebooki üleskutse:

10 000 eurot info eest, mis viib MONIKA kadumisega seotud isikute tabamiseni ja MONIKA leidmiseni. 27-aastane MONIKA jäi seni kindlaks tegemata asjaoludel kadunuks neljapäeval, 18. juunil 2009. aastal, kui ta kella 10.30 ajal lahkus oma kodust Aste külas Saaremaal. Kaasa võttis ta seljakoti ja mobiiltelefoni. Temaga sarnast tütarlast nähti järgmisel päeval Leisi rannas kivil istumas. Pärast seda ei ole temast midagi teada.

Monika tundemärgid
Vanus: 27-aastane
Pikkus: 170 cm
Kehaehitus: keskmine
Juuksed: tumedad, pikad
Riietus must fliis, seljakott, tumedad teksapüksid ja punased botased.
Raha maksame välja infoandjale pärast tõese info realiseerimist sihtasutuse Kadunud SEB Panga arveldusarvelt 10220095092013, erandkokkuleppel sularahas.
Info, mis juhatab kätte tunnistaja ja aitab välja selgitada MONIKA kadumise asjaolusid, on oodatud järgmistel SA Kadunud telefonidel:. +372 5242776, +372 56242426, +372 6616776.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar